Neem contact op
+32 472 07 79 19

Ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem AHet ventilatiesysteem A werkt met het principe van natuurlijke toevoer en natuurlijke afvoer.

Ventilatiesysteem A is eigenlijk heel eenvoudig: de hoeveelheid lucht in een ruimte blijft constant. Komt er lucht bij, dan wordt er ook lucht afgevoerd. Zo krijg je een heel natuurlijke vorm van ventilatie gebaseerd op het principe van automatische luchtcirculatie.

In muren of vensters worden natuurlijke toevoerroosters geplaatst. Zo kan verse lucht toegevoerd worden in de ruimte. Via roosters in de binnenwand kan de lucht doorgestroomd worden. Via buitendeuren of spleten in de binnendeuren kan de lucht nog verder ventileren.

De vuile lucht wordt afgevoerd via verticale afvoerkanalen. Deze kanalen hebben regelbare roosters. Zo kan natte of vervuilde lucht ontsnappen.

Voordelen van ventilatiesysteem A

Ventilatiesysteem A is zeer goedkoop qua kostprijs. Je moet enkel toevoerroosters kopen en deze op een strategische plaats plaatsen. Voor de rest doet de lucht zelf het werk. Het is bovendien ook zeer gemakkelijk om te plaatsen. Je kan dit gerust zelf doen, waardoor je alweer bespaart op installatiekosten. Achteraf heb je ook geen energiekosten, omdat er geen elektrisch verbruik is.Dit systeem is bovendien zeer gemakkelijk te onderhouden. Je moet er enkel op letten dat de roosters niet verstopt geraken.

 

Nadelen van ventilatiesysteem A

Dit systeem is niet regelbaar. De graad van ventilatie is afhankelijk van de wind- en luchtdruk. Als er veel wind is kan er dus mogelijk te veel geventileerd worden, waardoor warmte kan ontsnappen. Echt energiezuinig is ventilatiesysteem A dus niet. In andere weersomstandigheden, waarbij er minder wind is, kan het ventilatiesysteem dan weer onvoldoende werken.

Dit ventilatiesysteem wordt in deze tijd niet meer toegepast. Ze levert tevens weinig E punten voor de EPB berekening.
Bij dit systeem kunnen wij u enkel de verticale kanalen leveren en de doorvoeren door gevel of dak.
Ook de afwerkingsroosters voor in plafond of muur kunnen wij leveren.
De raamroosters dient u te halen bij raam producenten.