Neem contact op
+32 472 07 79 19

Luchtdicht bouwen

luchtdicht bouwen
U kan hieronder enkele informatieve filmpjes i.v.m. luchtdichtheid terugvinden.

> introductie
> Wat is luchtdichtheid
> Voordelen
> 3 Onlosmaakbare begrippen
> Ontwerp
> Conclusie

Waarom luchtdicht bouwen …

Wegens de hoge energie prijzen en onze eis naar hoogstaand wooncomfort dienen we luchtdicht te bouwen. Luchtdicht bouwen zal ervoor zorgen dat in de winter de koude buitenlucht niet binnen komt en er geen koude tocht veroorzaakt in de woning die men niet comfortabel vindt. Tevens besparen we op de energie kosten omdat er geen onnodige warmte verloren gaat naar buiten.

Hoe bepalen we de luchtdichtheid?

De luchtdichtheid wordt bepaald in aantal vernieuwingen per uur ACH (= Air Changes per Hour) bij 50 Pa (= Pascal) drukverschil tussen de buiten- en de binnenruimte. Dit drukverschil van 50 Pa is een meetwaarde bij dewelkde de luchtondichtheid zorgt voor 0.6x het beschermd volume als ventilatievoud.
Bij normale weersomstandigheden treedt er bij een gemiddelde luchtdichtheid een drukverschil op variërend tussen 0 en 4 à 5 Pa volgens het weer windstil is of (licht) winderig…
De 0.6 ACH50 betekent bijgevolg voor een gemiddelde woning van 120m² nuttige vloeropp. bij 2.5 gemiddelde hoogte ( = 300 m³ volume) een natuurlijke luchtverversing van max. 0.6 x 300) = 180 m³. Echter mag de graad van affectiviteit worden geraamd op maximum 50%. Dit betekend dat slechts (0.5×180) = 90m³ verse lucht de bewoners echt bereikt. Indien er 4 bewoners zijn, waarvan 2 rokers en 2 niet-rokers, is er een hoeveelheid verse lucht nodig van (2 x 50 m³/u) + (2 x 30 m³/u) = 160 m³/u. Bijgevolg hebben we met onze 90m³/u verslucht te weinig om de 4 bewoners te voorzien van de noodzakelijke luchtverversing. Dit bewijst dat bij een luchtdichte woning van 0.6 ACH50 een mechanische ventilatie nodig is.

Hoe wordt de luchtdichtheid gemeten?

met een “blower door” test


Ventilatie schema.jpg
Een BlowerDoor Test is een doeltreffend onderzoek naar luchtlekken, warmteverliezen en vochtproblemen in de woning. De test wordt dus uitgevoerd in een gebouw om de luchtdichtheid ervan te controleren. Met behulp van een grote ventilator wordt lucht in of uit de woning gepompt. Deze ventilator zorgt voor een luchtdrukverschil van 50 Pa tussen de woning en de buitenlucht, welke bij het inblazen gelijkstaat aan een constante wind van 4 à 5 Beaufort op de gevels van de woning. Deze test gaat dus na hoeveel lucht ververst wordt in het gebouw als er kunstmatig wind op de gevels blaast.

Deze kunstmatige winddruk worden bestaande luchtlekken geaccentueerd. Met behulp van infrarood-camera kunnen deze lekken snel gelokaliseerd worden.

Zoals geweten garandeert een goede luchdichtheid van de woning een optimale werking van de isolatie en ventilatie.

Feit: indien de woning 15% luchtdichter gemaakt wordt, zal 10% minder energie verbruikt worden.

Wat is de werkwijze?


blower-door1.jpg
De BlowerDoor wordt in de buitenschil in een deur- of raamopening geplaatst.
Met een metalen kader en rubberen afdichting wordt een luchtdichte plaatsing gegarandeerd.
De gecreëerde druk staat gelijk aan een wind van 4 à 5 Beaufort op de gevels van de woning.
De computer registreert de bekomen resultaten.

Voordelen:

  • Luchtlekken en vochtproblemen kunnen snel opgespoord worden.
  • Een goede luchtdichtheid stimuleert en garandeert een betere werking van de isolatie en ventilatie.
  • Verhoging van het wooncomfort, luchtkwaliteit …
  • Indien een bepaald E-peil bereikt wordt, kan een premie bekomen worden en een eventuele vermindering op de onroerende voorheffing, dit liefst gedurende 10 jaar.
  • De Blower Door Test is dus een uitstekende investering die zichzelf dubbel en dik terugbetaald.