Neem contact op
+32 472 07 79 19

Luchtvochtigheid

Heeft ventilatie gevolgen op luchtvochtigheid …

Door ventilatie komt de buitenlucht in je woning, met ventilatiesysteem A, B of C komt de lucht binnen zoals ze buiten is. Dat wil zeggen dat in de zomer de warme lucht naar binnen komt en in de winter de koude lucht. Tevens bevat de lucht in de winter vaak weinig vocht, hoe kouder de lucht hoe minder vocht ze kan bevatten. Doordat je in de winter deze lucht naar binnen haalt krijg je een te droge lucht in je woning.
Ga je nu ventilatiesysteem D toepassen op je woning dan ga je wel veranderingen aan de lucht kwaliteit doen. In de zomer ga je de warme buiten lucht afkoelen dankzij de koele lucht in de woning en in de winter ga je koude buitenlucht opwarmen door de warme binnenlucht.
Maar aan de luchtvochtigheid in de winter wordt er niets veranderd tenzij je een ventilatie unit hebt die ook vochtrecuperatie doet.

Wat zijn de gevolgen van te droge lucht …

Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen. Door de droge lucht zijn de longblaasjes namelijk niet in staat voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen, waardoor er minder zuurstof in het bloed kan komen. Men krijgt ook een drogekeel, irritatie van de ogen, …

Tevens gaan vezelachtige stoffen als vilt, leer en ook hout reageren op veranderingen in luchtvochtigheid. Het materiaal zal zwellen of krimpen al naar gelang vocht opgenomen wordt uit, of juist weer afgestaan wordt aan de omringende lucht. Met als gevolg dat parket kan gaan barsten, Piano’s ontstemt geraken,…

Wat is een goede luchtvochtigheidsgraad?

hygrometer1.jpg

Een goede luchtvochtigheid is rond de 50%-60%.
Onder de 40% heb je last van droge lucht.
In de winter zakt deze zelfs onder de 30%.

Wat zijn de oplossingen …

  • Plaats een toestel met een warmtewiel. Deze recuperen naast warmte ook vocht.
  • Plaats een luchtbevochtiger.
  • Planten die veel water nodig hebben.
  • De was op een droogrekje drogen i.p.v. in de droogkast kan ook helpen.