Neem contact op
+32 472 07 79 19

Waarom ventileren

Waarom ventilerenWaarom ventileren …

Goed ventileren is noodzakelijk voor een goede luchtkwaliteit, dit geeft een gezonde levenssfeer in de woning.

De belangrijkste vorm van luchtverontreiniging is te wijten aan menselijke activiteiten. Neem bijvoorbeeld: ademen, roken, koken, douchen …

Door te ademen produceren we vocht, tot wel 3 liter per persoon per dag of nacht. Dit komt neer op ca. 10 liter vloeibaar water per gezin per dag als waterdamp in de lucht! Bij het koken ontstaat er een hoge luchtvochtigheid, dit kan serieuze condensatieproblemen opleveren. Dit probleem kan natuurlijk eenvoudig verholpen worden door het plaatsen van een wasemkap denkt u, maar die moet dan wel consequent worden gebruikt! Woningen bevatten, door de betere isolatiewaarde, meer vocht, slechte lucht, geuren en gebrek aan zuurstof, dan er sprake is in de buitenlucht van een grootstad ???

Om geuren, vocht en schadelijke stoffen af te voeren is ventileren met verse lucht dé aangewezen strategie.

Ventileren zoals vroeger?

Nog steeds worden veel woningen enkel geventileerd door geregeld de ramen wijd open te zetten. Slaapkamers worden vaak overdag gelucht met open ramen, terwijl de luchtvervuiling ’s nachts optreedt bij gesloten ramen. Zo’n overmatige verluchting leidt tot onnodig energieverlies, sterke afkoeling van de hele woning (condensatiegevaar), zonder bescherming tegen regen, inbraak, lawaaihinder, tochtproblemen, … Om die redenen biedt het openen van ramen en deuren geen echt goede oplossing. In de praktijk worden veel woningen maar zeer beperkt geventileerd.

Wat zijn de gevolgen van niet of foutief ventileren?

Denk eens aan je nachtrust ! Je slaapt in de zomer bij 21° in een muffe en zwoele kamer, je slaapt slecht en je denkt dat het komt door de warmte, na enkele uren besef je niet dat het zuurstofgehalte in de slaapkamer alarmerend laag is, met onrustig slapen en vermoeidheid tot gevolg.

Om correct te kunnen ventileren, zijn controleerbare voorzieningen voor toevoer en afvoer van ventilatielucht nodig. Bekijkt men het ook uit het oogpunt van de energie, dan hoeft het geen betoog dat -aangezien ventileren een noodzaak en een verplichting is- enkel “gekontroleerd” ventileren het energieverbruik en de energiekost kan beperken.

Door te ventileren door middel van een Warmtewisselaar kan je een natuurlijke koeling bekomen gecombineerd met een constante aan verse lucht, en tevens gecombineerd met een energiebewuste ventilatie.

Een heerlijk en geruststellend gevoel. Niet ?

Externe links:

www.habitos.be