Neem contact op
+32 472 07 79 19

Ventilatie vragen

Ventilatie vragen

Ventilatie vragen

Ventilatie vragen 1:

Waarom is ventileren met warmteterugwinning zo populair?

We willen graag zoveel mogelijk energie besparen. Daarom worden alle nieuwbouwwoningen zeer goed geïsoleerd en winddicht gemaakt. Hierdoor kan er bijzonder veel energie bespaard worden. Maar dit brengt met zich mee dat er tegelijk een zeer efficiënt ventilatiesysteem moet aanwezig zijn om de vochtige en muffe lucht uit de woning te krijgen. Bij een enkelvoudige ventilatie (systeem C) gaat zo veel energie verloren. WTW is een manier van ventileren waarbij de energie in de woning blijft, maar er wel steeds voldoende verse buitenlucht wordt toegevoerd.

Ventilatie vragen 2:

Hoeveel kan ik uitsparen met een WTW unit?

De besparing is deels afhankelijk van uw gebruik van de warmteterugwinning. Bij een gemiddeld gebruik bespaart u op jaarbasis zeker 300 m³ aardgas, zonder dat u zich tekort doet met het ventileren van uw woning.

Ventilatie vragen 3:

Mag ik mijn raam nog openzetten?

Ja, u kan gerust nog een raam of deur openzetten. Maar voor een goed geventileerde woning is het niet nodig. Als het in de zomer erg warm wordt, kan het wel aangenaam zijn om extra te ventileren. Als u in het stookseizoen de ramen open zet wanneer het buiten veel kouder is dan de gewenste binnentemperatuur, kost dat natuurlijk extra energie. De koude buitenlucht moet dan immers worden opgewarmd zonder dat gebruik kan worden gemaakt van de warmteterugwinning.

Ventilatie vragen 4:

Waarom is de lucht in mijn woning zo droog?

Woningen zijn tegenwoordig zeer goed geïsoleerd en winddicht. Volgens de voorschriften moet er een bepaalde hoeveelheid vochtige en vervuilde lucht worden afgevoerd en door droge frisse buitenlucht worden vervangen. Alle overtollige vocht wordt dus afgevoerd. In de winter is de buitenlucht erg droog, waardoor het in uw woning ook droog kan worden. Ongeacht de wijze van ventileren komt dit in nieuwbouwwoningen vaak voor. Misschien kunnen een aantal groene planten een oplossing bieden?

Ventilatie vragen 5:

Hoe werkt de By-Pass functie?

De bypasklep zorgt ervoor dat in de zomer de toegevoerde verse buitenlucht niet extra wordt verwarmd. Overdag zal de buitenlucht enigzins worden afgekoeld door de koelere binnenlucht. Is de buitenlucht koeler dan de binnenlucht, dan zal er een bypass worden gemaakt en wordt die lucht, na te zijn gefilterd, als verse lucht aan uw woning toegevoerd.

Ventilatie vragen 6:

Hoe vaak moet ik een filter reinigen?

Ze dienen om de 12 weken droog te worden gereinigd en jaarlijks vervangen.  Dit om de vervuilingsgraad laag te houden.

Ventilatie vragen 7:

Worden de kanalen niet vuil?

De lucht die aan uw woning wordt toegevoerd wordt steeds gefilterd. Door de toevoerkanalen gaat dus uitsluitend droge gefilterde lucht. Deze kanalen vervuilen nauwelijks. De kanalen die lucht afvoeren kunnen daarentegen wel degelijk vervuild geraken; vervuilde kanalen verminderen het rendement van uw installatie en veroorzaken hogere drukverliezen in de kanalen waardoor de ventilatoren meer verbruiken dan nodig.

Ventilatie vragen 8:

Kan ik mijn ventilatie automatisch laten werken?

Ja, u kan een programmatie ingeven.

Ventilatie vragen 9:

Hoe werkt een balansventilatie als het buiten vriest?

Op het moment dat het toestel waarneemt dat de condens in het toestel kan bevriezen zal hij in onbalans gaan werken, dus minder lucht van buiten aanvoeren zodat het toestel van binnen weer warm wordt en niet kan bevriezen. Eens opgewarmt gaat hij weer in balans draaien tot er weer vries gevaar is.

Externe links met nog meer info:

www.vlaanderen en gezin welzijn.be
www.vlaanderen.be
www.energiesparen.be
www.habitos.be
www.milieucentraal.nl